vineri, 13 februarie 2009

Incarnarea in diferite lumi

Nu toate diferitele noastre existente corporale se realizeaza pe pamant. Unele reincarnari se realizeaza in diferite lumi. Cea de aici nu este nici prima si nici ultima, ci este una dintre cele mai materiale si mai indepartate de perfectiune.

Sufletul poate reinvia de mai multe ori pe aceeasi planeta, daca nu este suficient de avansat pentru a trece intr-o lume superioara. Deci, nu la fiecare existenta corporala trece dintr-o lume intr-alta. Putem reaparea de mai multe ori pe pamant. De asemenea, putem reveni pe pamant dupa ce am vietuit in alte lumi.

Nu exista necesitatea de a retrai pe pamant dar daca nu avansam, putem merge intr-o alta lume in care nu este mai bine si in care poate fi mai rau. Nu exista niciun avantaj deosebit in a reveni sa locuim pe pamant, in afara de a ne afla in misiune; atunci se avanseaza, aici ca si in alta parte. Nu am fi mai fericiti sa ramanem spirite pentru ca am fi stationari, or, ceea ce se doreste este apropierea de Dumnezeu.

Dupa ce spiritele au fost incarnate in alte lumi, ele pot sa apara unde nu au fost vreodata. Si noi am fost in altele. Toate lumile sunt solidare: ce nu se indeplineste intr-una se indeplineste in alta. Exista in multe si diverse feluri oameni care se afla pe pamant pentru prima data.

Pentru a ne atinge scopul final (perfectiunea si fericirea suprema) nu este nevoie ca spiritul sa treaca prin filiera tuturor lumilor din univers pentru ca sunt multe lumi de acelasi grad si spiritul nu ar invata nimic nou. Atunci vine intrebarea: cum se explica pluralitatea existentelor spiritului pe aceeasi planeta?...spiritul poate sa se gaseasca acolo de fiecare data in pozitii foarte diferite, care reprezinta pentru el tot atatea ocazii de a acumula experienta.

Spiritele pot sa retraiasca corporal intr-o lume inferioara celei in care au vietuit deja cand au de indeplinit o misiune de favorizare a progresului, si atunci accepta cu bucurie framantarile acestei existente, deoarece le ofera un mijloc de a avansa. Spiritele pot ramane stationare, dar nu retrogradeaza, si atunci pedeapsa lor e de a nu avansa si de a reincepe existentele rau folosite in mediul ce convine naturii lor. Spiritele nevoite sa reinceapa aceeasi existenta sunt cele care gresesc in misiunea sau in incercarile lor.

Entitatile care populeaza fiecare lume nu au ajuns la acelasi grad de perfectiune...este ca pe pamant: unele sunt mai avansate, altele mai putin avansate. Trecand din aceasta lume in alta, spiritul isi pastreaza inteligenta ce o avea in lumea noastra. Inteligenta nu se pierde dar se poate sa nu aiba aceleasi mijloace de manifestare; depinde de superioritatea sa si de starea corpului pe care-l va lua.

Entitatile care populeaza diferite lumi au corpuri, caci trebuie ca spiritul sa fie reinvesmantat in materie pentru a actiona asupra materiei. acest invelis este mai mult sau mai putin material dupa gradul de puritate atins de spirite - aceasta da si diferenta intre lumile pe care trebuie sa le strabatem caci exista mai multe lacasuri ale Tatalui nostru si de aici mai multe grade. Unii o stiu si au constiinta faptului pe acest pamant, altii nu o au deloc.

Pe masura ce spiritul se purifica, corpul ce-l invesmanteaza se apropie de asemenea de natura spiritelor. Materia este mai putin densa, el nu se mai taraste cu greutate la suprafata solului, necesitatile fizice sunt mai putin grosoloane, entitatile vii nu mai au nevoie de a se devora intre ele pentru a se hrani. Spiritul este mai liber si are pentru lucrurile indepartate perceptii ce ne sunt necunoscute; el vede prin ochii corpului ceea ce noi nu vedem decat prin gandire.

Purificarea spiritelor aduce fapturilor in care sunt incarnate perfectionarea morala. Pasiunile animalice slabesc si egoismul face loc sentimentului fratern. Astfel incat, in lumile superioare celei pamantene, razboaiele sunt necunoscute: ura si discordia sunt acolo fara obiect, caci nimeni nu se gandeste sa faca rau aproapelui sau. Intuitia ce o au despre viitor, securitatea data de o constiinta lipsita de remuscari, face ca moartea sa nu le mai provoace nicio teama, o vad venind fara frica, o vad ca o simpla transformare.

Durata vietii in diferitele lumi, pare a fi proportionala cu gradul de superioritate fizica si morala a acestor lumi si este perfect rational. Cu cat corpul este mai material, cu atat el este subiectul vicisitudinilor care il dezorganizeaza. Cu cat spiritul este mai pur, cu atat are mai putine pasiuni ce-l macina. Este aici inca o binefacere a Providentei ce vrea astfel sa reduca suferintele.

Trecand dintr-o lume in alta, spiritul trece prin copilarie - copilaria e pretutindeni o tranzitie necesara, dar nu este peste tot atat de stupida ca la noi. Spiritul nu poate intotdeauna sa aleaga o noua lume unde trebuie sa locuiasca dar o poate cere si o poate obtine daca merita caci lumile nu sunt accesibile spiritelor decat dupa gradul lor de elevatie. Daca spiritul nu cere nimic, gradul sau de elevatie hotaraste unde se va reincarna.

Starea fizica si morala a entitatilor vii nu este perpetuu aceeasi pe fiecare planeta. Lumile sunt de asemenea supuse legii progresului. Toate au inceput prin a fi intr-o conditie inferioara. Si pamantul insusi va suporta o transformare asemanatoare - el va deveni un paradis terestru atunci cand oamenii vor fi devenit buni. Astfel semintiile care populeaza astazi pamantul vor disparea intr-o zi si vor fi inlocuite de fapturi din ce in ce mai perfecte. aceste semintii transformate vor urma celor actuale, tot asa cum acestea au succedat altora si mai primitive.
Exista si lumi unde spiritul, cautand sa locuiasca intr-un corp material, nu are ca invelis decat perispiritul. Acest invelis devine atat de eterat incat pentru noi e ca si cand n-ar exista - este starea spiritelor pure.

Nu exista o demarcatie neta intre starea ultimelor incarnari si cea a spiritului pur. Diferenta, stergandu-se putin cate putin, devine insesizabila precum intunericul ce se sterge in fata primelor lumini ale zilei. Substanta perispiritului nu este aceeasi pe toate planetele, este mai mult sau mai putin eterata. Trecand de la o lume la alta, spiritul se acopera cu materia proprie fiecarei lumi, dar aceasta dureaza mai putin decat o scanteie.

Spiritele pure locuiesc in anumite lumi, dar acolo ele nu sunt izolate asemenea oamenilor de pe pamant, ele pot sa fie pretutindeni. Conform spiritelor, dintre toate planetele ce compun sistemul nostru planetar, Pamantul este una dintre cele ai caror locuitori sunt cel mai putin avansati din punct de vedere fizic si moral. Marte i-ar fi inferior iar Jupiter cu mult superior in toate privintelor. Soarele nu ar fi o lume locuita de entitati corporale, ci un loc de intalnire pentru spiritele superioare, care, de acolo, radiaza prin gandire catre alte lumi pe care le dirijeaza prin mijlocirea spiritelor mai putin elevate carora li se transmite prin intermediul fluidului universal. Constitutia fizica a soarelui ar fi cea a unei vetre de electricitate. Toti sorii ar putea sa fie intr-o pozitie identica.

Volumul si departarea de soare nu au o legatura necesara cu gradul de avansare al lumilor, de vreme ce ar parea ca Venus este mai avansat decat Pamantul, si Saturn inferior lui Jupiter. Mai multe spirite care au animat persoane cunoscute pe pamant au afirmat ca au fost reincarnate pe Jupiter, una din lumile cele mai apropiate de perfectiune, si s-au mirat vazand pe aceasta planeta atat de avansata oameni a caror opinie nu-i aseza la acest nivel aici, pe pamant. Nimic nu trebuie sa surprinda daca se considera ca anumite spirite locuind aceasta planeta au putut fi trimise pe pamant pentru a indeplini o misiune care, in ochii nostri, nu le situa in prima pozitie. In al doilea rand, intre existenta lor terestra si cea de pe Jupiter au putut avea si altele intermediare, in care s-au ameliorat. In al treilea rand, in aceasta lume, ca si in a noastra, exista diferite grade de dezvoltare, si intre aceste grade poate exista aceeasi distanta ce separa la noi salbaticul de omul civilizat. Astfel, despre cel ce locuieste pe Jupiter nu s-ar putea spune ca este la nivelul celor mai avansate fapturi, asa cum cineva nu este la nivelul unui academician doar pentru ca locuieste la Paris.

Conditiile de longevitate nu sunt peste tot aceleasi ca si pe pamant si varsta nu se poate compara. O persoana decedata de cativa ani, fiind evocata, spunea ca s-a reincarnat de sase luni intr-o lume al carei nume ne este complet necunoscut. Interogata asupra varstei avute in acea lume, raspunse: "Nu pot aprecia, deoarece noi nu numaram ca voi; apoi modul de existenta nu mai este acelasi; dezvoltarea este aici mult mai rapida; totusi, desi nu am implinit decat sase luni de ale voastre, pot spune ca, in privinta inteligentei, am treizeci de ani din varsta ce o aveam pe pamant". Multe raspunsuri asemanatoare au fost date si de alte spirite, si aici nu e nimic neverosimil. Nu vedem pe pamant o multime de animale obtinand in cateva luni dezvoltarea lor normala? De ce nu ar fi la fel cu omul in alte sfere? De remarcat in plus ca dezvoltarea obtinuta de om pe pamant la varsta de treizeci de ani nu poate fi decat un fel de copilarie, comparativ cu cea care trebuie atinsa. Inseamna a avea vederea foarte scurta considerandu-ne superiori fata de toate celelalte tipuri ale creatiei, si a umili Divinitatea crezand ca in afara de noi nimic nu i-ar mai fi cu putinta.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: