vineri, 20 februarie 2009

Letargie, catalepsie, morti aparente

Letargicii si catalepticii vad si aud in general ceea ce se petrece in jurul lor, dar nu o pot arata; nu o fac prin ochii si urechile corpului, ci prin spirit. Spiritul se orienteaza, dar nu poate comunica pentru ca i se opune starea corpului. Aceasta stare deosebita a organelor ne da dovada ca la om mai exista si altceva decat corpul, de vreme ce corpul nu mai functioneaza si spiritul functioneaza.

In letargie, corpul nu este mort, de vreme ce mai exista functiuni active; vitalitatea exista in stare latenta in el, ca la crisalide, si nu este deloc distrusa; or, spiritul este unit cu corpul atata timp cat acesta vietuieste; odata legaturile rupte prin moartea reala si dezagregarea organelor, separarea este completa si spiritul nu mai revine in corp. Daca un om cu aparentele mortii revine la viata, inseamna ca moartea nu era completa.

Se pot reinnoda, prin ingrijiri acordate in timp util, legaturile gata sa se rupa si se poate reda vietii o fiinta care, lipsita de ajutoare, ar muri definitiv. Avem dovada in fiecare zi. Magnetismul este adesea un mijloc puternic, deoarece da corpului fluidul vital ce-i lipseste si care este necesar pentru intretinerea activitatii organelor.

Letargia si catalepsia au acelasi principiu: pierderea momentana a sensibilitatii si miscarii datorita unei cauze fiziologice inca neexplicata. Ele difera prin aceea ca, in letargie, suspendarea fortelor vitale este generala si da corpului toate aparentele mortii; in catalepsie, ea este localizata si poate afecta o parte mai mult sau mai putin intinsa a corpului, incat sa lase inteligenta sa se manifeste liber, ceea ce nu permite sa fie confundata cu moartea. Letargia este intotdeauna naturala; catalepsia este cateodata spontana, dar poate fi provocata si disipata artificial prin actiune magnetica.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: