marți, 10 februarie 2009

Originea, natura si lumea spiritelor

Se poate spune ca Spiritele sunt entitati inteligente ale creatiei. Ele sunt entitati inteligente ale creatiei. Ele populeaza universul aflat dincolo de lumea materiala. Sunt opera lui Dumnezeu, asemeni unui om ce construieste o masina; aceasta masina este opera omului, dar nu el insusi. Atunci cand omul face un lucru frumos, util, il numeste copilul sau, creatia sa. Ei bine! acelasi lucru este si cu Dumnezeu: noi suntem copiii sai, de vreme ce suntem opera sa. Au avut spiritele un inceput sau exista, asemenea lui Dumnezeu, dintotdeauna? Daca spiritele nu ar fi avut un inceput, ele ar fi fost egale cu Dumnezeu, in timp ce ele sunt creatia sa si intru totul supuse vointei divine. Dumnezeu este dintotdeauna, incontestabil; dar nu stim nimic despre cum si cand ne-a creat. Putem spune ca suntem fara inceput daca intelegem prin aceasta ca Dumnezeu, fiind etern, a trebuit sa creeze fara odihna; dar cum si cand a fost facut fiecare dintre noi, nimeni nu stie; aici e misterul. Spiritele sunt individualizarea principiului inteligent, asa cum corpurile reprezinta individualizarea principiului material; insa vremea si modul formarii lor sunt necunoscute. Creatia spiritelor este permanenta, caci Dumnezeu nu a incetat niciodata sa creeze. Dumnezeu le creeaza ca si pe celelalte creaturi, prin vointa sa; dar, inca o data, originea lor este un mister.


"Imaterial" nu este cuvantul potrivit pentru descrierea spiritului ci mai exact "incorporal" caci spiritul fiind o creatie trebuie sa fie ceva; este o materie foarte subtila, dar fara echivalenta pentru noi, si atat de eterata ca nu poate impresiona simturile noastre. Au spiritele un sfarsit? Se intelege ca principiul de unde emana este etern, dar ne intrebam daca individualitatea lor are un sfarsit si, intr-un timp dat, mai lung sau mai scurt, elementul din care sunt formate nu se risipeste si nu revine la tot asa cum se intampla cu corpurile materiale. Este greu sa intelegem ca un lucru care are inceput poate sa nu se sfarseasca. Exista desigur lucruri pe care noi nu le intelegem, deoarece inteligenta noastra este limitata, dar asta nu este un motiv pentru a le respinge. Copilul nu intelege tot ceea ce intelege tatal sau, nici ignorantul ceea ce spune savantul. Existenta spiritelor nu are sfarsit.

 
Lumea spiritelor constituie o lume aparte, in afara celei pe care o vedem...este lumea Spiritelor sau a inteligentelor incorporale. Dintre lumea spirituala si cea corporala, dominanta in randuiala lucrurilor este lumea spiritista- este preexistenta si supravietuitoare tuturor. Cele doua lumi sunt independente si totusi legatura lor este neintrerupta, caci ele actioneaza neincetat una asupra celeilalte.

Spiritele nu ocupa o zona determinata si circumscrisa in spatiu - ele sunt peste tot; spatiile infinite sunt populate de ele la infinit. Ele sunt fara indoiala alaturi de noi, ne observa si actioneaza asupra noastra fara a ne da de stire, deoarece spiritele sunt una dintre fortele naturii si instrumentele de care Dumnezeu se serveste pentru indeplinirea voilor sale providentiale; dar nu toate spiritele se gasesc peste tot, exista zone interzise celor mai putin avansate.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: