vineri, 13 februarie 2009

Paternitate, filiatie

Parintii transmit copiilor doar viata trupeasca, nimic din sufletul lor. Sufletul este indivizibil. Un tata stupid poate avea copii talentati si viceversa.

Intrucat noi am avut mai multe existente, paternitatea vine din epoca anterioara existentei noastre actuale. Succesiunea existentelor corporale stabileste intre spirite legaturi ce urca spre existentele noastre anterioare; de aici apar adesea motive de simpatie intre noi si anumite spirite care ne par straine.

Doctrina reincarnarii intinde legaturile de familie, nu le distruge. Paternitatea fiind fondata pe afectiuni anterioare, legaturile ce unesc membrii unei aceleiasi familii sunt mai stabile. Sporesc astfel indatoririle fraterne, de vreme ce, in vecinul nostru sau in servitorul nostru, se poate gasi un spirit legat de noi prin legaturi de sange.

Doctrina reincarnarii diminueaza in acelasi timp importanta pe care unii o dau filiatei lor, de vreme ce se poate sa fi avut drept tata un spirit apartinand unei alte semintii, sau vietuind in oricare alta conditie. aceasta importanta este bazata pe orgoliu. Ceea ce majoritatea onoreaza la stramosii lor sunt titlurile, rangul, norocul. Astfel ca ar rosi daca ar fi avut un drept bunic un cizmar onest, si s-ar lauda ca descind dintr-un gentilom dezmatat. Dar indiferent de ceea ce ar spune si ar face, nu vor impiedica lucrurile sa fie ceea ce sunt, caci Dumnezeu nu a randuit legile naturii dupa vanitate.

Nu exista filiatie intre spiritele descendentilor unei aceleiasi familii dar cultul stramosilor nu este un lucru ridicol. Trebuie sa fim fericiti daca apartinem unei familii in care s-au incarnat spirite elevate. Desi spiritele nu se trag unele din altele, nu au mai putina afectiune pentru cei care tin la ele prin legaturi de familie, caci aceste spirite sunt adesea atrase de cutare familie prin motive de simpatie sau prin legaturi anterioare; dar spiritele stramosilor nostri nu sunt deloc onorate de cultul intretinut de noi din orgoliu; meritul lor nu se rasfrange asupra noastra atata timp cat nu ne straduim sa urmam exemplul bun pe care ni l-au dat, si doar atunci amintirea noastra poate nu numai sa fie agreabila, ci chiar utila.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: