luni, 2 martie 2009

Influenta oculta a spiritelor

Spiritele influenteaza gandurile si actiunile noastre. Ele influenteaza mai mult decat credem noi caci adesea ele sunt cele care ne conduc.

Avem ganduri ce ne sunt proprii si altele ce ne sunt sugerate. Sufletul nostru este un spirit care gandeste. Sa nu ignoram faptul ca mai multe ganduri ne vin in acelasi timp despre acelasi subiect, si adesea sunt contrarii unele cu altele. Aceasta ne pune la indoiala, deoarece avem doua idei ce se combat.

Cateodata putem distinge gandurile proprii de cele sugerate. De altfel, nu exista un mare interes pentru noi in aceasta distinctie si adesea este util sa nu o stim; omul actioneaza mai liber - daca se decide pentru bine, o face mai bucuros; daca o ia pe drumul gresit, nu are decat mai multa responsabilitate. Atunci cand un gand este sugerat, este ca o voce ce ne vorbeste. Gandurile proprii sunt in general cele ale primului imbold.

La oamenii deosebiti si la cei de geniu, ideile provin cateodata de la propriul spirit dar adesea le sunt sugerate de alte spirite, care ii considera capabili sa le inteleaga si demni de a le fi transmise. Cand nu le gasesc in ei, fac apel la inspiratie - este o evocare facuta fara a banui. Daca ar fi util ca noi sa putem distinge cu claritate gandurile proprii de cele ce ne sunt sugerate, Dumnezeu ne-ar fi dat si aceasta posibilitate, asa cum ne da posibilitatea de a distinge ziua de noapte. Cand un lucru este nedeslusit, trebuie sa ramana astfel pentru binele general.

Se spune uneori ca primul imbold este intotdeauna bun. Poate fi bun sau rau in raport cu natura spiritului incarnat. Este intotdeauna bun la cel ce asculta de inspiratiile potrivite. Putem invata sa distingem si daca un gand sugerat vine de la un spirit bun sau de la unul rau. Spiritele bune nu indeamna decat la bine. Spiritele imperfecte ne imping la rau pentru a suferi ca si ele. Acest fapt nu diminueaza suferintele lor dar vederea unor fiinte mai fericite le provoaca invidia. Ele vor sa ne faca sa resimtim suferinta ce rezulta din apartenta la un ordin inferior si indepartat de Dumnezeu.

Se pune intrebarea de ce permite Dumnezeu ca spiritele sa ne indemne la rau. Spiritele imperfecte sunt instrumente destinate sa probeze credinta si constanta oamenilor de bine. Fiind spirite trebuie sa progresam in stiinta infinitului, de aceea trecem prin probele raului pentru a ajunge la bine.

Misiunea anumitor spirite este de a ne pune pe drumul cel bun, si cand influentele negative actioneaza asupra noastra, o fac pentru ca noi le chemam prin dorinta de rau, caci spiritele inferioare ne vin in ajutor la rau cand avem dorinta de a-l comite. Nu ne pot ajuta la rau decat daca noi vrem raul. Daca suntem predispusi la pacat, vom avea o sumedenie de spirite care ne vor intretine acest gand, dar vom avea deopotriva spirite ce-si vor da silinta sa ne influenteze in bine, ceea ce face sa se echilibreze balanta si ne lasa liberi sa alegem.

Astfel Dumnezeu lasa constiintei noastre alegerea drumului pe care trebuie sa-l urmam si libertatea de a ceda uneia sau alteia dintre influentele contrare ce se exercita asupra noastra.
Este cu putinta sa ne eliberam de influenta spiritelor care ne imping la rau, caci spiritele se ataseaza doar de cei care le solicita prin dorintele lor sau le atrag prin gandurile lor. Spiritele a caror influenta este respinsa prin vointa, renunta la tentativele lor. Cand nu mai este nimic de facut, ele cedeaza locul dar pandesc momentul favorabil, asa cum pisica pandeste soarecii.

Neutralizarea influentei spiritelor rele se poate neutraliza facand bine si avand incredere deplina in Dumnezeu. Astfel putem respinge influenta lor si sa distrugem stapanirea sub care vroiau sa ne ia. Trebuie sa ne ferim sa ascultam sugestiile spiritelor care suscita in noi ganduri rele, care insufla discordia intre noi si care starnesc in noi toate pasiunile rele. Sa desfidem mai ales pe cele care ne exalta orgoliul, atfel ne prind prin slabiciunea noastra. Iata de ce Iisus ne face sa spunem in rugaciune "Doamne! nu ne lasa sa cadem in ispita si scapa-ne de rau".

Nici un spirit nu primeste misiunea de a face rau; cand il face, e din proprie vointa si ca urmare ii suporta consecintele. Dumnezeu poate sa-l lase sa faca rau doar pentru a ne pune la incercare, dar nu i-o impune si ne revine noua sarcina de a-l respinge.

Atunci cand incercam un sentiment de angoasa, de anxietate ce nu poate fi definit sau de satisfactie interioara fara cauza cunoscuta tine aproape intotdeauna de comunicarile pe care le avem in necunostinta de cauza cu spiritele, sau pe care le-am avut cu ele in timpul somnului. Spiritele care vor sa ne impinga la rau profita de circumstantele in care ne gasim la un moment dat dar adesea le provoaca impingandu-ne in inconstienta noastra spre obiectul poftei noastre.

Astfel, de exemplu, un om gaseste in drumul sau o suma de bani: sa nu credem ca spiritele au dus banii in acel loc, dar ele pot da omului gandul de a se indrepta in aceasta parte si atunci ii este sugerat gandul de a-i lua, in timp ce altele ii sugereaza gandul de a restitui banii persoanei careia ii apartin. La fel este si cu toate celelalte tentatii.

(prelucrare dupa Allan Kardec - Cartea spiritelor)

Niciun comentariu: